Zaawansowane zmywarki do obiektu gastronomicznego

Zmywanie naczyń i sztućców po każdej dużej imprezie jaka organizowana była w przyhotelowej restauracji było niesamowicie męczącym zadaniem, na które narzekał cały personel gastronomiczny. Często zdarzało się, bowiem, iż wyposażenie musiało być przygotowane już na następny dzień, więc prace przeciągały się nawet do późnych godzin nocnych. Nawet wyposażenie restauracji w zmywarki do naczyń nie pomogło za wiele, gdyż musiały być one używane niemal w ciągłym trybie, z racji bardzo dużego ruchu osobowego, lub też dużej ilości gości na imprezach.

Profesjonalna zmywarka o dużej pojemności

zmywarka gastronomiczna do restauracjiSzybko okazało się również, iż zmywarki nie należą do szczególnie dokładnych, zwłaszcza jeśli są one załadowane do pełna, więc sytuacja w której wymagane było ręczne doczyszczenie naczyń zdarzała się często, ku oczywistemu niezadowoleniu personelu. Po konsultacji z kolegami obsługującymi pozostałe punkty sieci okazało się, iż zmywarka gastronomiczna do restauracji o naszym natężeniu ruchu będzie znacznie lepszym urządzeniem niż odmiany domowe. Profesjonalne zmywarki gastronomiczne były urządzeniami o pokaźnych gabarytach, czasem i pięciokrotnie większych niż standardowe modele, i mogły pomieścić nieporównywalnie większą ilość naczyń. W przeciwieństwie do domowych urządzeń, jednak, czyściły one naczynia o wiele dokładniej, zwłaszcza przy użyciu najbardziej polecanych preparatów czyszczących, niespotykanych w ogólnej sprzedaży, zwykle znajdujących się w ofertach hurtowni z profesjonalnymi artykułami gastronomicznymi. Wyższe ciśnienie wody oraz temperatura, w połączeniu z bardzo dobrymi środkami myjącymi, umożliwiały szybkie i łatwe usunięcie nawet bardzo trudnych zabrudzeń, czasem niemożliwych do wyczyszczenia za pomocą ręcznego mycia. Nowsze modele pozwalały również na większą kontrolę trybu pracy, posiadając osobne programy służące do czyszczenia intensywnego z dużą ilością pary wodnej, oraz do mycia szkła.

Były na tyle dokładne, iż po zakończeniu ich pracy nie było potrzeby dodatkowego ręcznego mycia lub poprawek, a wyjęte naczynia były od razu wysuszone i gotowe do ponownego użycia. Czas jednego mycia był dość porównywalny do czasu pracy standardowych zmywarek domowych, choć mógł być skrócony lub wydłużony w przypadku konieczności bardzo intensywnego czyszczenia naczyń przypalonych lub odbarwionych. Standardowy tryb był jednak bardzo skuteczny, i umożliwiał niemal ciągłą wymianę naczyń nawet przy bardzo dużym ruchu osobowym, lub w trakcie trwania dużej imprezy ze znaczną ilością gości.