W co pakować produkty spożywcze?

Najważniejszym etapem podczas produkcji żywności jest jej pakowanie. Ważne jest, aby wybrać takie opakowanie, które będzie jednocześnie chroniło żywność bez ryzyka zmian jej składu chemicznego. Dlatego też obecnie do pakowania wykorzystuje się głównie wielowarstwowe folie.

Zastosowanie laminatów foliowych

laminaty foliowe do gastronomiObecnie produkcja żywności jest rozłożona na kilka raptów, z których każdy jest tak samo istotny i ma przełożenie na jakość danego produktu spożywczego. Bardzo ważnym etapem podczas produkcji produktów spożywczych jest etap pakowania. Ma on bowiem największe znacznie dla tego, jak trwała okaże się wyprodukowana żywność i jak wiele substancji konserwujących będzie zużyć, aby na dłużej zachowała ona swoje właściwości. Dlatego też obecnie dużą popularnością cieszą się laminaty foliowe do gastronomi. Laminaty foliowe mają tę zaletę, że składają się z kilku warstw folii, zazwyczaj dwóch lub trzech. Folia używana to wytworzenia takich laminatów, musi być wyprodukowana z tworzyw, które są dopuszczone do kontaktu z produktami spożywczymi. Wielowarstwowa struktura laminatów gastronomicznych sprawia że doskonale chronią one żywność, która jest w nie zapakowana, przed kontaktem z  niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Mowa tu gównie o dostępie powietrza i wilgoci, które zazwyczaj są głównym czynnikiem powodującym nagły rozwój bakterii, które z kolei są bezpośrednią przyczyną psucia się żywności. Tymczasem wielowarstwowa struktura laminatów foliowych chroni żywność przed przenikaniem wilgoci, powietrza, czy też promieniowania UV – wszystkie te czynniki mogą nie tylko spowodować przedwczesne zepsucie się żywności, ale także i utratę jej smaku czy też wyglądu. Oczywiście jednak, laminaty foliowe do żywności chronią ją także bardzo skutecznie przed uszkodzeniami mechanicznymi. Jest to bardzo ważne, gdyż podczas transportu danych produktów do sklepów żywność mogłaby ulec różnego rodzaju uszkodzeniom. Dzięki temu żywność, która widzimy w sklepach jest w idealnym stanie. Warto tutaj podkreślić, że wielowarstwowość laminatów foliowych umożliwia na nich drukowanie różnych informacji o produkcie i jego producencie, bez ryzyka kontaktu druku z produktem spożywczym. Wszystko to sprawia, że laminaty foliowe są obecnie najczęściej używane do pakowania produktów spożywczych.

Pakowanie produktów jest najważniejszym etapem podczas produkcji żywności. Sposób zapakowania produktu będzie miał bowiem bardzo istotną rolę dla trwałości danego produktu spożywczego. Dlatego też obecnie do pakowania wykorzystuje się specjalne, wielowarstwowe folie.