Stół idealny do cateringu

Zaproszenie dużej liczby gości to prawdziwe wyzwanie logistyczne, które często wymaga nawet kilku tygodni planowania. Bez względu na konkretny charakter danej imprezy, zaproszeni goście powinni mieć miejsca siedzące przy stołach, należy także zapewnić im odpowiednie wyżywienie i rozrywkę. W sytuacji, w której nie mamy sami wystarczającej ilości stołów i krzeseł, możemy zwrócić się do wypożyczalni mebli eventowych. Z pomocą przychodzą także niektóre firmy cateringowe, które poza jedzeniem oferują także wynajem mebli.

Czym cechują się dobre stoły cateringowe?

kwadratowy stół cateringowyZe względu na ich wykorzystanie, stoły cateringowe powinny być przede wszystkim wyjątkowo wytrzymałe. Ponieważ zwykle nakrywa się je długimi i szerokimi obrusami (czasem sięgającymi do ziemi), to producenci mogą wybrać takie materiały, które są najsolidniejsze, a przy tym również stosunkowo lekkie, aby taki stół można było bez trudu przetransportować. Wykorzystują więc konstrukcje z ocynkowanych i malowanych proszkowo profili aluminiowych, blaty z tworzywa sztucznego i antypoślizgowe nóżki, które zapobiegają także zarysowaniu podłóg z drewna i paneli. W ofercie producentów można znaleźć okrągły, prostokątny oraz kwadratowy stół cateringowy. Niektóre modele można rozłożyć na większy wymiar, dokładając kolejną część blatu. Cateringowe stoły zwykle są składane, dzięki czemu w transporcie zajmują bardzo mało miejsca i można je szybko przenieść — jedna osoba poradzi sobie z przeniesieniem nawet dwóch takich stołów jednocześnie. Pozwala to ogromnie przyspieszyć przygotowania do imprezy, a także równie szybko zebrać wszystko po jej zakończeniu. Co ważne, stoły cateringowe nie są wcale dużym wydatkiem, a przetrwają przez bardzo wiele imprez. Można je wykorzystywać nie tylko w czasie imprez w budynkach, ale także plenerowych. Zastosowane materiały pozwalają używać stołów w różnych warunkach, nie zaszkodzi im wysoka czy niska temperatura, wysoka wilgotność powietrza ani silne nasłonecznienie. Nie odbarwią się, nie grozi im też korozja, gumowe nóżki pozwalają postawić stół na każdej powierzchni.

Kwadratowe i prostokątne stoły można wykorzystać nie tylko dla gości, ale też jako stoły bufetowe. Z kolei okrągłe modele są już typowymi stołami dla biesiadników. W każdej firmie, która specjalizuje się w wypożyczaniu mebli eventowych, z pewnością będzie można wybrać taki kształt stołów, jaki najbardziej nam odpowiada i jaki pasuje do planowanego usadzenia gości — w rzędach czy w podkowę. Z kolei okrągłe stoły cateringowe chętnie są wybierane przez osoby, które gości chcą usadzić w konkretny sposób i przypisują im wyznaczone miejsca.