Naturalna przyprawa wzbogaci smak twojego kebaba

Potrawy bez przypraw byłyby jałowe i nijakie. Naturalne przyprawy wzbogacają smak potrawy i nadają jej charakteru. Na rynku od lat dostępne są gotowe mieszanki przypraw przeznaczone do konkretnych dań. Jest to ogromne ułatwienie, bowiem nie trzeba się zastanawiać co jeszcze dodać – te mieszanki są tak skomponowane, że w składzie zawierają wszystko co trzeba. Jedną z takich gotowych mieszanek jest przyprawa do gyrosa, która nadaje mięsu do kebaba charakterystycznego aromatu.

Składniki i właściwości naturalnej przyprawy gyros

naturalna przyprawa gyrosPrawda jest jednak taka, że mieszankę przypraw do gyrosa stosuje się często do innych mięsnych przypraw, takich jak na przykład gulasz, czy kotlety. Stosując tę mieszankę nie musimy dodawać żadnych dodatkowych przypraw, nawet soli i pieprzu, bo najczęściej je posiada. W składzie każdej przyprawy do gyrosa znajdziemy sporo czosnku i kolendry. O właściwościach przeciwzapalnych czosnku chyba nie trzeba nikomu przypominać, wszakże jest polecany jako pierwszy domowy sposób na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Mało kto jednak wie, że również kolendra ma właściwości lecznicze. Jest szczególnie pomocna przy niestrawności. Naturalna przyprawa gyros zawiera w swoim składzie gorczycę białą, paprykę słodką, kozieradkę, chili, rozmaryn, oregano i tymianek. Chili zawiera kapsaicynę, czyli naturalny środek uśmierzający ból i przeciwzapalnie. Oregano znane jest głównie z kuchni włoskiej jako jeden z głównych składników pizzy. Za charakterystyczny aromat tej mieszanki przypraw odpowiada w dużej mierze rozmaryn. To niesamowicie intensywna przyprawa, wystarczy zaledwie odrobina, by podkreślić smak potrawy. Oczywiście przyprawa gyros nie obyłaby się bez słodkiej papryki. To konieczny składnik, jeśli chcemy przyrządzić prawdziwego kebaba jak z tureckiej restauracji. Nasiona białej gorczycy znajdującej się dość wysoko w składzie podobnie jak kolendra poprawiają trawienie i pobudzają nieco wydzielanie soku żołądkowego.

Mieszanki przypraw są bardzo popularne w polskiej kuchni. Usprawniają i przyspieszają gotowanie. Są również dobrym wyborem jeśli posiadamy małą kuchnię, w której nie zmieścilibyśmy niezliczonej ilości przypraw. Naturalna przyprawa gyros jest jedną z najchętniej wybieranych. Nic dziwnego, w końcu pasuje do wielu innych mięsnych dań, nie tylko do kebaba i współgra z różnymi gatunkami mięs. Najczęściej stosowana jest jednak do kurczaka. Mieszanki, które zawierają różnorodność ziół są również bardzo zdrowe. Każde zioła posiadają bowiem inne właściwości lecznicze, a naturalne mieszanki przypraw pozbawione są chemicznych polepszaczy.